In 2015 aanslag 2011, 2012 of 2013 met verzuimboete ontvangen?

Getty Images


Heeft u na 1 januari 2015 een aanslag inkomstenbelasting 2011, 2012 of 2013 ontvangen inclusief een verzuimboete voor het niet of niet op tijd doen van de aangifte?

In dat geval kan het zo zijn dat de belastingdienst een te hoge verzuimboete heeft opgelegd.

U hoeft in dat geval niets te doen. Als dit inderdaad het geval is, ontvangt u zo snel mogelijk een vermindering van de belastingdienst.

Het is op dit moment (nog) niet helemaal duidelijk in welke gevallen de belastingdienst verkeerde verzuimboetes heeft opgelegd. In het geval dat u over de jaren 2011,  2012 en/of 2013 een dergelijke bete opgelegd heeft gekregen in 2015, adviseer ik u in de gaten te houden of u bericht krijgt en er eventueel binnenkort een telefoontje aan te wagen richting belastingdienst.

Zie hiervoor ook: www.belastingdienst.nl

Verzuimboete
Een belastingplichtige kan een verzuimboete krijgen:
Als u niet tijdig vraagt om toezending van een aangifteformulier. Niet op tijd betekent in dit geval:

  • voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting binnen zes maanden na het tijdstip waarop de belastingschuld is ontstaan;
  • voor de erfbelasting binnen acht maanden na het overlijden;
  • voor de schenkbelasting binnen twee maanden na het einde van het kalenderjaar waarin de schenking heeft plaatsgevonden.

Als u binnen twee weken na deze termijnen alsnog om een aangifte vraagt, ontvangt u geen verzuimboete.

Ook kunt u een verzuimboete ontvangen als u geen aangifte of niet op tijd aangifte heeft gedaan. Niet op tijd betekent hier: buiten de termijn op de aanmaning. Heeft u geen enkele schuld aan het niet of niet op tijd doen van een aangifte, dan legt de belastingdienst u geen boete op.

De hoogte van de boete kan variëren tussen de €369  en de €5.278 en deze loopt op naarmate u vaker verzuimt.

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.

Auteur