Einde aan ‘gratis’ spelletjes

Getty Images

De kans is kleiner geworden dat kinderen bij het spelen van games op de telefoon of tablet ongewenste betalingen doen. Dit komt door aanpassingen in de app-stores van Apple en Google.

De aanpassingen zijn gedaan na acties van de Autoriteit Consument & Markt, samen met andere Europese toezichthouders en de Europese Commissie.

Wat is er veranderd?

In de eerste plaats bieden de app-stores games niet meer ‘gratis’ aan. Voordat kinderen of hun ouders een app kopen kunnen ze zien of in de app aankopen mogelijk zijn, bijvoorbeeld voor extra ‘levens’, wapens of munten. Zo weten ouders vooraf of er extra kosten te verwachten zijn.

Ook worden gebruikers gevraagd of een wachtwoord nodig is voor elke aankoop of één keer per kwartier. Voorheen was 15 minuten de standaardinstelling, maar dat betekende wel een risico op ongewenste betalingen. Door de wijzigingen kunnen ouders de instellingen zo kiezen dat het risico op ongewenste aankopen door hun kinderen kleiner is geworden.

Controle

De afspraken met de app-stores zijn eind vorig jaar gemaakt. Bij een recente controle blijkt nu dat de afspraken grotendeels zijn nagekomen. Moeilijk blijft nog wel om contact op te nemen met app-bouwers of met Apple of Google om vragen te stellen of problemen met app’s aan te kaarten.

Bron: www.acm.nl

Auteur