Geen naheffing bij verkeerd kenteken

Getty Images


Automobilisten die bij het betalen bij de parkeerautomaat een verkeerd kenteken invoeren, hoeven geen naheffing te betalen. Dit blijkt uit een uitspraak van Gerechtshof in Amsterdam in acht proefprocedures waarin naheffingsaanslagen parkeerbelasting zijn vernietigd. 

Omdat de automobilisten hadden betaald, kan er niet worden nageheven, zo oordeelde het Hof. In Amsterdam moeten automobilisten sinds 1 juli 2013 het kenteken van de geparkeerde auto invoeren. In de gevallen waarin nu uitspraak is gedaan, was wel betaald voor het parkeren, maar had de automobilist een verkeerd kenteken ingetoetst, zoals het cijfer 18 of HAHAHA, in plaats van het juiste kenteken. De parkeercontroleur kon daardoor niet zien of er betaald was en legde vervolgens een naheffingsaanslag op.

Onterecht

Het Hof oordeelde dat de gemeente die naheffingsaanslag ten onrechte had opgelegd, ook al eisen de Amsterdamse voorschriften dat automobilisten het juiste kenteken moeten invoeren. Immers, zo redeneerde het Hof, parkeerbelasting die is betaald, kan niet worden nageheven. Hiermee bevestigde het Hof een eerdere uitspraak van de rechtbank.

Bron: www.rechtspraak.nl

Auteur