Hoe safe is uw geld?

Getty Images

Sieraden, documenten en steeds vaker ook contant geld: waar bergen we onze waardevolle ­spullen veilig op, nu veel banken hun huurkluisjes opdoeken?

Voor sieraden en belangrijke documenten is de kluis al sinds jaar en dag een populaire bewaarplek. Voor papiergeld gold dat niet. Logisch: op een spaarrekening levert je vermogen rente op, terwijl het in een kluis door de inflatie steeds minder waard wordt.

Hoe veilig is uw geld?

Maar dat is veranderd. Sinds de crisis vragen consumenten zich af hoe veilig hun geld bij de bank is. Bovendien is de rente op spaargeld dramatisch laag. De drie grote banken (Rabobank, ING en ABN Amro) geven nu minder dan 1 procent rente op een gewone ­internetspaarrekening.

Veilig opgeborgen

Veel mensen willen nu vooral grip op hun geld houden. En zo is de professionele kluis ineens wél een aantrekkelijk alternatief geworden voor sparen of beleggen. Dat merken commerciële kluisjes­verhuurders ook. “Wij horen steeds vaker van onze klanten dat zij contant geld in hun kluis bewaren omdat hun vertrouwen in de banken is gedaald”, zegt directeur Hans Wichers van De Nederlandse Kluis, verhuurder van kluizen. “In een huurkluis is het geld veilig. Als huurder blijf je te allen tijde eigenaar van de inhoud van de huurkluis. Stel bijvoorbeeld dat de verhuurder van de kluis over de kop gaat, dan komt de inhoud dus nooit in zijn boedel terecht.” 

Klant is rechtmatige eigenaar
“De klant is de rechtmatige eigenaar van de inhoud van de kluis. Bij een faillissement blijft het geld van de klant”, legt ook Brigitte Seegers van ABN Amro uit.

Spaarrekening

Bij een spaarrekening liggen de zaken anders. Wanneer een bank die onder het Nederlandse garantie­stelsel valt, failliet gaat, is per klant maximaal €100.000 spaargeld gegarandeerd. Staat er een groter bedrag op de rekening, dan is de klant het meerdere kwijt.

Geen negatieve rente

Het grootste nadeel van geld in een kluis bewaren is dat je er geen rente over krijgt. Maar gezien de lage rentes van dit moment is dat nadeel zo groot niet meer. Sterker nog: u hoeft zich ook geen zorgen te maken over ‘negatieve rente’. Negatieve rente houdt in dat de klant rente moet betalen aan de bank voor het spaartegoed. Rabobank deed begin dit jaar veel stof opwaaien toen bleek dat de bank zijn ICT-systemen klaar maakte voor zo’n negatieve rente. De bank zei toen nog dat de kans op een negatieve rente ‘verwaarloosbaar’ is.

Geld betalen om te sparen

Maar helemaal ondenkbaar is het niet dat we geld moeten gaan betalen om te mogen sparen. In Duitsland en Denemarken is het bij sommige banken al zover. Daar zijn vooralsnog alleen vermogende klanten de klos; bij de Duitse Skatbank bijvoorbeeld moeten klanten met meer dan een half miljoen euro op hun spaar­rekening rente betalen.

Checklist: hoe veilig is de kluis?

  • Vraag, voordat u een kluis huurt, wat de maximum­dekking is van de verzekering én of de inhoud van uw kluis is gedekt bij brand, waterschade en diefstal.
  • Check of contant geld inbegrepen is bij de verzekering.
  • Een voorwaarde voor uitkering is dat u kunt bewijzen dat u het geld daadwerkelijk had. Hans Wichers van De Nederlandse Kluis: “Komt het geld bijvoorbeeld uit een erfenis, dan is het belangrijk om de akte daarvan te bewaren. Hebt u het geld van de bank gehaald, dan is het verstandig om een afschrift van die transactie te bewaren.”
  • Laat waardevolle spullen die u in de kluis wilt opbergen, zoals dure sieraden, vooraf taxeren.
  • Vraag na hoe het zit met bewaking en beveiliging van de kluizen (al zal de verhuurder op dit punt nooit het achterste van de tong laten zien). Koos Verheul van Rabobank: “Wij hebben goede bewaking en beveiliging, maar hoe die precies in elkaar steekt, kan ik uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.”
  • Veel geld bewaren in een ‘thuiskluis’ is niet verstandig. Los van de kwaliteit van de kluis, is de kans dat in een woning wordt ingebroken veel groter dan in beveiligde kluizenruimte bij een bank of bedrijf.

Wat kost een kluis huren bij een bank?

AanbiederKosten*Maximale uitkering bij calamiteitenTe huur bij
ABN AMROVanaf €44 per jaar€50.00095 (grotere) vestigingen
RabobankTussen €55 en €210 per jaar€45.000Ongeveer 180 vestigingen
INGTussen €57,60 en €350 per jaar€25.00096 vestigingen

 

*Afhankelijk van de grootte van de kluis

En wat kost het bij andere bedrijven?

AanbiederKosten*Maximale uitkering bij calamiteitenTe huur bij
De Nederlandse Kluis€149, €249 of €299 per jaar€45.000 (upgrade mogelijk naar €90.000)8 filialen in o.a. Amsterdam, Rotterdam en Hilversum.
Bankkluisjehuren.nl€139,95, €209,95 of €279,95.€20.000.
 
1 filiaal in Amsterdam.
 
De Zeeuwse Kluis€114.95, €175,45, €211,75 of €272,25.€25.000.1 filiaal in Terneuzen.

 

*Afhankelijk van de grootte van de kluis