Recordboetes voor farmaceuten na verboden reclame

Getty Images


Farmaceutische bedrijven hebben in 2014 een recordbedrag aan boetes gekregen wegens verboden reclame voor geneesmiddelen. Dit blijkt uit documenten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Recordbedrag

In totaal kregen farmaceuten 836.123 euro aan boetes. Dat is het hoogste bedrag sinds de Geneesmiddelenwet werd ingevoerd in 2007. Voor het eerst sinds dat jaar publiceert de IGZ informatie over de boetes voor farmaceuten.

Aan welke organisaties de boetes zijn uitgedeeld, is niet bekend. De documenten zijn in handen van de Volkskrant na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

300.000 euro

De hoogste boete was 300 duizend euro, hoewel die na een bezwaarprocedure werd gehalveerd. De IGZ legde slechts twee keer eerder zo'n hoge sanctie op, in 2010 en 2011. De maximale boete die de IGZ mag uitschrijven, 450 duizend euro, is niet uitgedeeld.

Oorzaken

De farmaceutische bedrijven kregen sancties opgelegd voor verschillende overtredingen: het fêteren van artsen of apothekers, reclame voor middelen waarbij dat niet is toegestaan en het verstrekken van suggestieve of incomplete informatie.

Farmaceuten liggen al jaren onder vuur, omdat ze geneesmiddelen op een ongeoorloofde wijze zouden aanprijzen bij artsen en patiënten.