Belastingdienst doet z’n best, maar blijft fouten maken: nu bij voorlopige aanslagen 2016

Getty Images


Ik heb een voorlopige aanslag 2016 ontvangen en er staat van alles op vermeld dat volgens mij niet op mij van toepassing is? Weet u wat hier aan de hand kan zijn?

U bent op het moment niet de enige die een voorlopige aanslag 2016 heeft ontvangen waar teksten op staan die niet op u van toepassing zijn. Ik krijg hier namelijk meer vragen over. Er is inderdaad sprake van fouten.
De belastingdienst heeft dit inmiddels zelf ook geconstateerd. Op de site van de belastingdienst staat hierover:

“Hebt u een voorlopige aanslag voor 2016 ontvangen? Dan kan het zijn dat er teksten op uw voorlopige aanslag staan die niet op u van toepassing zijn. Als u zich niet in de teksten herkent, dan kunt u deze teksten negeren. Het bedrag van de voorlopige aanslag is wel correct. Onze excuses voor de verwarring.”

''Er kan bijvoorbeeld staan dat uw partner in 2016 de AOW-leeftijd bereikt, terwijl uw partner in 2016 geen 65 jaar wordt. Of dat u in 2015 bent gescheiden of niet meer met uw partner op hetzelfde adres woont, terwijl dat niet het geval is. Er kan ook staan vermeld dat u bij de Belastingdienst staat geregistreerd als werkzaam in België, terwijl dat niet zo is.''

Omdat er op de voorlopige aanslagen volgens de belastingdienst wel de juiste bedragen staan vermeld, zullen zij geen nieuwe voorlopige aanslagen versturen. Wel sturen zij nog een excuusbrief met meer informatie.
Mijn advies is om de voorlopige aanslag toch in elk geval goed te controleren. Zoals de belastingdienst zelf al aangeeft, hoeft u niets te doen, in het geval dat de (geschatte) gegevens volgens u juist zijn. Als de gegevens niet kloppen kunt u –zoals gebruikelijk – uw voorlopige aanslag online wijzigen of stopzetten op Mijn Belastingdienst.

Voor meer info: www.belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.

Auteur