Fiscaal slimme lijfrente

Getty Images

Er komen een aantal koopsompolissen vrij die ik via banksparen moet en wil omzetten in een uitkerende lijfrente. Kunt u mij zeggen waar moet ik voor de belasting op moet letten?

Voor de belastingen zijn drie dingen van belang. In de eerste plaats is het van belang of de premie voor de koopsompolissen of lijfrenteverzekering is afgetrokken van uw belastbaar inkomen. Hebt u deze premies afgetrokken, dan zijn de uitkeringen belast. Hebt u de premie niet of gedeeltelijk afgetrokken, dan zijn de uitkeringen pas belast wanneer ze de hoogte van het door u ingelegde bedrag aan premies overstijgen; dit wordt de saldomethode genoemd. Het is aan u om aan te tonen dat u de premies niet hebt afgetrokken. Hebt u geen  bewijs meer van uw niet afgetrokken premie, dan kunt u bij de Belastingdienst vanaf 2001 de aangiftebewijzen opvragen.

Totale inkomen en ouderenkorting

Het tweede punt waar u bij de uitkerende lijfrente rekening mee moet houden is het totale inkomen en de ouderenkorting. Hebt u op dit moment een verzamelinkomen (dus de inkomsten uit box 1, 2 en 3 samen) van in totaal €30.000, dan is het verstandig om er voor te zorgen dat de lijfrente-uitkeringen over 2016 (of het jaar waarin u AOW-gerechtigd bent) niet meer bedragen dan €5.949. Tot het bedrag van €35.949 hebt u namelijk recht op een ouderenkorting op uw te betalen belasting van €1.187. Hebt u één euro meer inkomen, dan is de ouderenkorting slechts € 70. Zorg dus dat als het kan dat uw verzamelinkomen met uw lijfrente-uitkering onder de €35.949 blijft.

Al uw bronnen van inkomen

Houd er tenslotte rekening mee dat de inhoudingsplichtige instanties bij al uw bronnen van inkomen, de AOW, uw pensioen(en) en de lijfrente allemaal beginnen met het inhouden van loonbelasting/inkomstenbelasting in het laagste tarief van 18,6 procent. Dat kan betekenen dat er gedurende het jaar te weinig belasting wordt ingehouden. Want als uw inkomen uit deze bronnen in totaal meer zo'n €20.000 bedraagt, dan betaalt u al te weinig belasting en kunt u (wanneer u geen aftrekposten hebt) een naheffing verwachten van de Belastingdienst.
 
Bron: http://www.belastingdienst.nl/