Grote lokale verschillen in premie autoverzekering

Getty Images


De premie die mensen betalen voor hun autoverzekering kan per postcode enorm verschillen. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise.

De vergelijkingssite Pricewise.nl heeft voor 57.000 postcodes de premie opgevraagd bij 31 autoverzekeraars. Telkens werd hetzelfde uitgangspunt gehanteerd: een 35-jarige bestuurder met drie schade vrije jaren die een WA-polis zoekt voor zijn VW Golf Plus uit 2008.

Verschillen

Uit het onderzoek blijkt dat de verschillen in de stad én op het platteland groot zijn. Niet alleen tussen de verschillende verzekeraars. Ook bij dezelfde verzekeraar kan de premie honderden euro’s per jaar duurder of goedkoper uitvallen.

Op de Amsterdamse Amsteldijk en de Stadhoudersweg in Rotterdam loopt de premie van dezelfde WA-polis van € 34,10 op tot € 83,11: een verschil van 144%. Bij verzekeraar Zelf.nl (onderdeel SNS Reaal/Vivat) loopt het verschil op tot 122% in de Womaransstraat in Den Haag: € 27,25 tot € 60,44.

De verschillen zijn er ook buiten de grote steden. In Tiel gaat het om een contrast tot 168%, in Benschop 77%, Wildervank 94% en in Staphorst 72%.

Berekening

De verzekeraars gebruiken de postcodes om een inschatting te maken van het risicoprofiel van hun nieuwe klant. Voor het berekenen van de premie gebruiken verzekeraars hun eigen schadestatistieken en kopen zij extra informatie in, zoals cijfers over criminaliteit in een wijk of over de samenstelling van de huishoudens.

Verzekeraars mogen zelf bepalen hoe zij hun premie vaststellen. Volgens Pricewise loont het om scherp de premie van autoverzekeraars te vergelijken voordat een keuze wordt gemaakt.