Doe-het-zelf-scheiding

Getty Images

Zelf online je scheiding regelen en een volledig echtscheidingsplan opstellen. Sinds kort is dat mogelijk via Rechtwijzer uit elkaar, een initiatief van de Raad voor Rechtsbijstand.

De Rechtwijzer uit elkaar loodst stellen door het echtscheidingsproces heen. Stellen die uit elkaar willen, stellen met de Rechtwijzer uit elkaar zelf een helder en volledig scheidingsplan op. Ze kunnen dit samen, stap voor stap doen, in hun eigen tempo. Als partners er op een bepaald punt niet uitkomen, kunnen mediators en advocaten bijspringen. Aan het eind van het traject controleert een juridisch expert of de afspraken uitvoerbaar en eerlijk zijn. Het eindresultaat is een juridisch geldige echtscheiding met bijbehorende afspraken over de verdeling van bezittingen, de alimentatie en omgangsregelingen.

Kosten

Groot voordeel van de Rechtwijzer uit elkaar zijn de lage kosten. Via de rechtwijzer kost een scheiding minimaal €390. Wie hulp inschakelt in de vorm van een bemiddelaar of beslisser, krijgt een hogere rekening. Daarbovenop komen de kosten van de gemeente of de rechtbank. Bij recht op gesubsidieerde rechtsbijstand zijn de kosten lager. Zo’n doe-het-zelf-scheiding is aanzienlijk goedkoper dan een ‘gewone’ echtscheiding. De gemiddelde kosten daarvan bedragen zo’n drieduizend euro.

Bronnen: www.rechtwijzer.nl en www.rvr.org.

Auteur