Gevolgen ECB-maatregelen voor de rentes

Getty Images


De ECB neemt nieuwe maatregelen om de economische crisis te bestrijden. Welke gevolgen heeft dit voor de hypotheekrente, kredietrente en spaarrente?

De ECB-maatregelen in het kort
De inflatie in de Eurozone is laag. Dit betekent dat de prijzen nauwelijks stijgen, wat weer duidt op een economische crisis. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een aantal instrumenten om de bestedingen aan te jagen en zo te proberen de inflatie te verhogen.

Met haar beleidsrentes kan de ECB de tarieven voor lenen en sparen beïnvloeden. Op dit moment wordt lenen (en geld uitgeven) aantrekkelijk gemaakt en sparen onaantrekkelijk. Ook pompt de ECB miljarden in de economie door onaantrekkelijke leningen van banken op te kopen. Dit moet ook beleggers het vertrouwen geven dat de ECB de lage inflatie serieus neemt.

Nieuwe maatregelen ECB
Ondanks dat de ECB ruim anderhalf jaar geleden de eerste maatregelen nam, komt de inflatie maar niet op de gewenste 2%. Op 3 december is daarom besloten om een aantal nieuwe maatregelen te nemen. Zo wordt het opkoopprogramma verlengd tot 2017 en de depositorente voor banken verlaagd naar -0.3%. Veel beleggers hadden echter op meer gehoopt.

Verwachting hypotheekrente
De hypotheekrente is op dit moment historisch laag door deze maatregelen van de ECB. Voorafgaand aan de bekendmaking speculeerde de markt op een verlaging van het basistarief. Dit zorgde direct voor een lagere variabele hypotheekrente.

Het basistarief bleef echter gelijk, wat voor een teleurstelling bij de beleggers zorgde. Met een verlenging van het opkoopprogramma zal het drukkende effect op de hypotheekrente nog wel even voortduren. De verwachting is dat de hypotheekrente de komende maanden licht verder daalt.

Verwachting kredietrente
Een lage leenrente betekent ook dat consumptieve kredieten op dit moment goedkoop zijn. De kredietrente wordt echter niet zo snel aangepast aan de marktrentes. We verwachten dan ook dat de rente voor consumptieve kredieten op het huidige lage niveau blijft. 

Verwachting spaarrente
Helaas is door de maatregelen van de ECB ook de spaarrente gedaald. Aan het begin van het jaar was de verwachting dat de gemiddelde spaarrente in 2015 zou uitkomen op 1%, Deze psychologische grens werd echter in augustus al gehaald.

De verlaging van de depositorente voor banken zal de spaarrente verder laten dalen. Dit is namelijk een strafmaatregel zodat banken hun geld niet ‘werkloos’ bij de ECB parkeren, maar in plaats daarvan uitlenen.