Meer bedenktijd energieklant

Getty Images


Wie een energiecontract afsluit in een elektronicawinkel of bouwmarkt heeft vanaf nu een bedenktijd  van veertien dagen. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald naar aanleiding van verkooppraktijken van energiebedrijf Essent. Essent heeft de ACM toegezegd de gevraagde bedenktijd te geven en de klanten hierover actief te informeren.

Energiebedrijf Essent verkoopt een groot deel van zijn energiecontracten via Mediamarkt en Gamma. Een klant kan er een contract afsluiten voor drie jaar en krijgt een cadeaubon van zo’n 150 euro die direct in de winkel te besteden is. In de toekomst gaat Essent dit mogelijk ook in andere winkels doen. De ACM ziet dat ook andere bedrijven op deze manier klanten werven.

Onverwachte verkoper

De ACM vindt dit een vorm van ‘verkoop buiten de verkoopruimte’. Daarmee is het vergelijkbaar met verkoop op straat en verkoop aan de deur. In zulke situatie verwacht een consument niet dat hij wordt benaderd door een verkoper, evenmin als een consument een energieverkoper verwacht in bouwmarkt. Dat is voor de wetgever reden om een bedenktijd van veertien dagen in te stellen. In deze periode kan een consument het contract zonder opgaaf van redenen ontbinden. De aanbieder van het contract moet de consument actief op deze mogelijkheid wijzen.

Goedkoper energiecontract?

Wilt u energiecontracten vergelijken? Verglijk hier en kijk wat voor u het goedkoopste is.

Bron: www.acm.nl/

Auteur