Op koopzondag winkels gesloten; hoe zit het met de parkeerbelasting?

Getty Images


Bij veel parkeerautomaten staat er vermeld dat het betaald parkeren is op koopzondagen. Wanneer is nu sprake van een koopzondag? In elke stad is dit toch anders geregeld?

Ik kan me voorstellen dat u zich dit afvraagt. Het is ook niet altijd even duidelijk. Er wordt zelfs over geprocedeerd. Eind november heeft bijvoorbeeld de Rechtbank in Gelderland zich hierover uitgelaten (Rb. Gelderland 26-11-2015, ECLI:NL:RBGEL:2015:7274).

Het ging over het volgende:
Een vrouw parkeert op een zondag haar auto op een parkeerplaats in Nijmegen. Op het bord vlakbij de parkeerplaats staat het volgende vermeld:

“Zone P herhaling betaald parkeren; ma t/m za 9-21 h; koopzondag 12-18 h”.

Dit zal u zeker bekend voorkomen. Zoals bij de meeste gemeentes het geval is, staat op de website van de gemeente Nijmegen aangegeven welke zondagen als koopzondagen gelden. Op deze website staat de dag waarop de vrouw geparkeerd staat op de parkeerplaats niet vermeld als een koopzondag.

De parkeercontroleur van de gemeente Nijmegen stelt vast dat de vrouw geen parkeerbelasting heeft betaald en legt een naheffingsaanslag parkeerbelasting op. Volgens deze heffingsambtenaar gaat het er voor de vraag of parkeerbelasting verschuldigd is niet om of de winkels feitelijk open zijn maar of ze open mogen zijn.  Dit is zo vastgelegd in de gemeentelijke parkeerverordening. Deze informatie is ook te vinden op de website van de gemeente Nijmegen onder het kopje Parkeren.

De uitspraak van de rechtbank luidt als volgt:
Hoewel de vrouw niet op de parkeermeter heeft gekeken en de informatie die daarop staat vermeld in beginsel doorslaggevend is, heeft de vrouw volgens de rechtbank toch voldaan aan haar (de vereiste) onderzoeksplicht. De vrouw heeft namelijk aangevoerd dat zij van tevoren op de website van de gemeente Nijmegen heeft opgezocht of het op die zondag koopzondag zou zijn. De rechtbank acht dit standpunt voldoende aannemelijk.  Ook speelt bij de beslissing van de rechtbank een rol dat van een burger niet mag worden verwacht dat hij of zij begrijpt dat het woord koopzondag een zondag is waarop de winkels open mogen zijn. Verder concludeert de rechter dat de tekst op het bord bij de parkeerplaats met het woord ‘koopzondag’ misleidend is in het licht van wat volgens het spraakgebruik wordt bedoeld met koopzondag.

Conclusie: De rechtbank vernietigt de naheffingsaanslag parkeerbelasting.

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.

Auteur