Verkeersboetes hoger

Getty Images


De boetes voor allerlei verkeersovertredingen zijn in 2016 iets verhoogd. De verhoging is minder dan de afgelopen jaren het geval was. De administratiekosten zijn verhoogd van €7 naar €9.

De ANWB heeft alvast de boetebedragen voor de meest voorkomende overtredingen op een rijtje gezet. Snelheidsovertredingen gaan met enkele euro’s omhoog. Wie bijvoorbeeld 4 km/h te hard rijdt in de bebouwde kom gaat €27 in plaats van €26 betalen. Buiten de bebouwde kom op autowegen stijgt het tarief voor zo’n kleine snelheidsovertreding van €23 naar €24, tenzij er wegwerkzaamheden zijn, dan blijft de boete €36. Op autosnelwegen zijn de boetes iets lager.

Snelheidsovertredingen met 30 km/h aanzienlijk hoger

Snelheidsovertredingen met 30 km/h zijn aanzienlijk hoger. Binnen de bebouwde kom stijgt deze boete van €322 naar €325, op autowegen stijgt de boete van €305 naar €309 en op autosnelwegen van €273 naar €276. Ook bij deze snelheid zijn de boetes bij wegwerkzaamheden aanzienlijk hoger. Bij een snelheidsovertreding van meer dan 30 km/h komt de zaak bij de rechter.

Boetebase

Op de site van het Openbaar Ministerie staat de Boetebase, een uitgebreid overzicht van verkeersovertredingen en de bijbehorende boetes. Zo kost fietsen zonder deugdelijke verlichting €55 en een fiets neerzetten op een plaats waar dat niet mag €35. Voorlopig zijn dit nog de oude bedragen, de boetebedragen voor 2016 worden in de eerste week van januari verwerkt.

Bron: www.anwb.nl/

Auteur