WOZ-bezwaar zinvol voor huurders

Getty Images

Voor het eerst krijgen ook huurders een WOZ-beschikking opgestuurd van de gemeente. Huiseigenaren ontvangen deze al jaren. In deze beschikking staat de WOZ-waarde van de huurwoning vermeld. Voor huurders in een sociale woning is dit belangrijk, omdat de maximaal toelaatbare huur deels afhankelijk is van de WOZ-waarde.

Het kan voor huurders lonend zijn om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde als deze te hoog is, bijvoorbeeld doordat de woning te groot is ingeschat of doordat er geen rekening is gehouden met overlast uit de omgeving.
Een succesvol bezwaar leidt tot een lagere maximale huur, maar dat betekent niet automatisch dat de huur omlaag gaat. Veelal ligt de huur namelijk lager dan de maximale huur. Wel kan door de verlaging van de maximale huur de huur op termijn minder hoog stijgen. Nu bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde kan in de toekomst leiden tot een minder hoge huur. Mocht de maximale huur dankzij het bezwaar onder de huidige huur komen, dan heeft de huurder recht op huurverlaging.

Bron: www.woonbond.nl/

Auteur