Huur toch omhoog voor AOW'ers

Getty Images


AOW’ers met een jaarinkomen van 39.000 euro of meer die een huurwoning hebben, krijgen volgend jaar met een extra huurverhoging van 4 procent te maken. De eerdere uitzondering lijkt van de baan.

Dinsdagavond debatteerde de Tweede Kamer over de huurplannen van minister Blok van Wonen. Blok wil de doorstroming op de huurmarkt verder stimuleren met een extra huurverhoging voor huurders met een hoog inkomen.

Gezinnen

Iedereen kan te maken krijgen met een huurverhoging van de inflatie plus 2,5 procent, waarbij naar de relatie tussen de kwaliteit van het huis en de oude huurprijs wordt gekeken. Voor AOW’ers met een inkomen vanaf 39.000 euro wilde de minister eerder een uitzondering maken. Daar ziet hij nu vanaf. De vrijstelling gaat naar gezinnen vanaf vier personen, die volgens Blok en het NIBUD meer kosten hebben.

Onbegrip

De minister wilde aanvankelijk een uitzondering maken omdat ouderen minder mobiel zijn op de woningmarkt. Dat hij nu voor een andere doelgroep kiest gaat er bij ouderenorganisatie ANBO niet in. Directeur-bestuurder Liane den Haan: "De minister wilde senioren oorspronkelijk niet voor niets ontzien, hier zit een kwetsbare groep ouderen tussen die niet makkelijk kan verhuizen", reageert Den Haan.

"Sterker nog, de minister doet zelf veel te weinig om het ernstige tekort aan geschikte seniorenwoningen terug te dringen. Gemeenten en corporaties worden nauwelijks door hem aan het werk gezet om broodnodige levensloopbestendige woningen te maken. Daarmee zet hij deze groep dus klem: het wordt senioren onvoldoende mogelijk gemaakt te verhuizen en vervolgens worden ze gestraft met een huurverhoging."

Het debat is door de vele amendementen over de plannen met tijdelijk huurcontracten nog niet afgelopen en gaat donderdag verder.

Bron: Nu.nl