Schenking ontvangen in 2015; doe voor 1 maart a.s. aangifte!

Getty Images


Vorig jaar hebben mijn twee broers en ik in de maanden maart, juli en december een schenking van onze ouders ontvangen van ieder €5.000 per keer. Klopt het dat wij hiervan aangifte moeten doen bij de belastingdienst en zo ja over welk bedrag? Een van de schenkingen valt toch onder de vrijstelling?

De Belastingdienst kijkt naar het totaal van de schenkingen in een kalenderjaar. Omdat u in 2015 in totaal aan schenkingen een bedrag boven de vrijstelling voor kinderen (€ 5.277; bedrag 2015) heeft ontvangen, moet er inderdaad aangifte schenkbelasting worden gedaan, en wel over het totale bedrag van € 15.000 per kind. Dit moet gebeuren voor 1 maart a.s. (het jaar volgend op de schenking).

In Nederland is de ontvanger van de schenking de schenkbelasting verschuldigd is. Vervolgens is de ontvanger ook verplicht om de aangifte schenkbelasting doen. Hoewel de belastingdienst ook uit zichzelf een aangiftebiljet kan uitreiken als het vermoeden bestaat dat een belastbare schenking is gedaan, is het verstandig om hier niet op te wachten. Als u namelijk te laat aangifte doet van schenkbelasting of het opzettelijk niet doet, kunt u te maken krijgen met een verzuimboete of met een vergrijpboete.

Bij het doen van aangifte kunt u kiezen voor een papieren- of voor een digitale aangifte. Als u kiest voor het doen van aangifte op papier, dan kunt u alleen voor uzelf aangifte doen. U krijgt dan zelf de aanslag en het verzoek om de verschuldigde belasting te betalen. Omdat u en uw broers de schenking alle drie van dezelfde schenker (uw ouders) hebben ontvangen, bestaat ook de mogelijkheid om samen aangifte te doen. Dit kan alleen als u kiest voor de digitale manier van aangifte doen. De aangever moet dan uiteindelijk ook het volledige bedrag aan schenkbelasting voldoen. Dit is dus alleen handig als u en uw broers goed contact met elkaar hebben en de aangever over de verschuldigde schenkbelasting van de anderen kan beschikken.

Ik ga er overigens  bij de beantwoording van mijn vraag van uit dat u en uw broers deze schenking niet hebben ontvangen voor de aankoop van een woning of voor een dure studie. Daar ga ik dan ook niet verder op in. Voor de volledigheid merk ik hierbij wel nog op dat de aangifteplicht ook van toepassing is in de situatie waarin een beroep kan worden gedaan op de eenmalige vrijstelling (eenmalig voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar) of de extra verhoogde eenmalige vrijstelling van ouders aan kinderen (2015: €25.322 resp. €52.752).

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.

Auteur