Schenken en de eigen bijdrage zorg

Getty Images


Omdat mijn moeder in een zorginstelling is opgenomen, moet zij de eigen bijdrage betalen. Vanwege die opname valt het erfdeel volgens het testament van vader vrij. Over welk deel van haar spaargeld wordt de eigen bijdrage berekend?

Het CAK berekent de eigen bijdrage over het vermogen in box 3 boven de vrijstelling van twee jaar terug. Dus in 2016 over het saldo van 1 januari 2014. Is het vermogen om welke reden ook in de afgelopen twee jaar geslonken, dan kunt u voor moeder een peiljaaraanpassing aanvragen. Dat doet u met een formulier dat u op de site van het CAK kunt vinden.

Verwacht niet dat de eigen bijdrage dan onmiddellijk naar beneden gaat. De regelgeving staat toe dat het peiljaar aangepast wordt, maar wel is steeds 1 januari van het jaar maatgevend. Dus als u voor 2016 de eigen bijdrage over een lager vermogen wilt laten berekenen moet het saldo op 1 januari 2016 aanzienlijk lager zijn dan op 1 januari 2014. Keert u pas in januari dit jaar de erfdelen van vader uit aan de rechthebbende erfgenamen, dan blijft moeder over 2016 toch de hogere eigen bijdrage betalen, die gebaseerd is op het vermogen van 1 januari 2014.
Overigens controleert het CAK achteraf of het saldo op 1 januari 2016 inderdaad lager was dan is opgegeven. Blijkt dan dat u een onjuist, dus te laag vermogen hebt opgegeven, dan kunt u een navordering verwachten.