Meer erfenissen geweigerd

Getty Images


Er zijn vorig jaar meer erfenissen verworpen en beneficiaire aanvaard dan in 2014. Verwerpen steeg met bijna negen procent, beneficiair aanvaarden met ruim elf procent. Het is een stijging die al een aantal jaren aan de gang is.

Dit blijkt uit een onderzoek van netwerk notarissen. Netwerk notarissen verwacht dat de komende jaren meer erfenissen beneficiaire zullen worden aanvaard. Bij samengestelde gezinnen kunnen er namelijk onzichtbare schulden zijn doordat de kinderen uit een eerder huwelijk recht kunnen hebben op de erfenis van de eerder overleden partner.

Vordering

Erfrecht regelt dat de achterblijvende partner de beschikking over de erfenis krijgt en dat de kinderen een vordering op de langstlevende hebben. Deze vordering vormt een schuld in de erfenis van de laatst overleden partner. De nieuwe partner kan daardoor voor een onaangename verrassing komen te staan.

Bij beneficiaire aanvaarding erft een erfgenaam alleen als er meer bezittingen dan schulden zijn. Een erfgenaam draait dan niet op voor eventuele schulden. Bij het verwerpen van een erfenis doet een erfgenaam afstand van de erfenis.

Bron: www.netwerknotarissen.nl

Auteur