Pensioen en AOW, wat doe ik met de loonheffingskorting?

Getty Images

Binnenkort zal ik naast mijn pensioen ook AOW gaan ontvangen. Kunt u mij zeggen of het verstandig is om bij allebei de betalende instanties de loonheffingskorting toe te laten passen?

Als iemand in loondienst is of een uitkering ontvangt dan houdt de werkgever of uitkerende instantie belasting (loonheffing) in op het bedrag dat zij aan u uitbetalen. Afhankelijk van de hoogte van de uitkering die men via zo’n instantie (of werkgever) ontvangt, wordt meer of minder loonheffing ingehouden. Bij het inhouden van de loonheffing wordt rekening gehouden met de loonheffingskorting. De loonheffingskorting is een korting op de verschuldigde loonbelasting/premie volksverzekeringen, die gebaseerd is op de op u van toepassing zijnde heffingskortingen.

In het geval - zoals ook bij u gaat spelen - dat iemand meer dan één uitkering ontvangt, bijvoorbeeld een pensioen of een lijfrente-uitkering en een AOW-uitkering, dan ontvangt hij uitkeringen van verschillende instanties. Elke instantie houdt belasting in op het bedrag dat zij aan u uitbetaalt. Hierbij houden zij misschien allemaal rekening met de loonheffingskorting. Hierdoor is het mogelijk dat u op dat moment per maand te weinig belasting betaalt. Na afloop van het jaar moet u dan aangifte voor de inkomstenbelasting doen en belasting bijbetalen.

In het algemeen is het daarom verstandig om slechts één uitkeringsinstantie rekening te laten houden met deze loonheffingskorting. U kunt de loonheffingskorting het beste laten toepassen op uw hoogste inkomen. Laat de andere instanties dan wel weten dat zij geen loonheffingskorting moeten toepassen. Dit kan met de Opgaaf gegevens voor de loonheffingen. Zie hiervoor: www.belastingdienst.nl

N.B. Ook als u maar één uitkeringsinstantie rekening laat houden met de loonheffingskorting, betaalt u via de loonheffing soms toch te weinig belasting. Dat komt omdat we in Nederland een progressief belastingstelsel kennen met meer schijven. Daardoor betaalt u meer belasting als uw inkomen hoger is. Een uitkeringsinstantie houdt alleen belasting in over het bedrag dat zij aan u uitkeert. Zij doet dat volgens het tarief dat geldt voor dat bedrag. Maar het is mogelijk dat het totale jaarinkomen van uw AOW en andere uitkeringen zo hoog is dat u volgens een hoger tarief belasting zou moeten betalen. Ook in dat geval moet u dan belasting bijbetalen en zult u aangifte moeten doen.

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.

Auteur