Aflossen verplicht ongunstig

Getty Images


Mijn man en ik hebben een eigen huis zonder hypotheek, we willen graag een ander (duurder) huis kopen. We hebben begrepen dat de hypotheekrente alleen aftrekbaar is als we ook aflossen, maar dat willen we niet, is er een alternatief?

Het is inderdaad zo dat wanneer u uw oude woning verkoopt en de overwaarde van de oude woning opnieuw investeert in de nieuwe woning, dat dan de rente van de extra lening alleen aftrekbaar is als u ook aflost op die lening. De aflossingen hebben een drukkend effect op uw besteedbaar inkomen zonder dat u daar nog de vruchten van zal plukken.

U moet zich echter niet alleen laten leiden door wat fiscaal kan en mag. Interessant kan ook zijn om eerst eens uit te rekenen wat de aftrek van hypotheekrente voor u betekent. De nieuwe woning heeft een WOZ-waarde van € 350.000, u moet € 100.000 bijlenen voor de aankoop van de woning. De rente voor en aflossingsvrije hypotheek die 10 jaar vast is, zal ongeveer 2,2 procent per jaar bedragen.

In getallen: de betaalde rente is jaarlijks: € 2200, het eigenwoningforfait (EWF) is 0,75% van de WOZ-waarde: € 2625, de aftrekbare rente is daarmee lager dan het EWF. U hoeft daardoor het EWF niet op te voeren, de betaalde rente is daarmee een netto rente geworden.

Kiest u voor een aflossingsvrije hypotheek waarvan de rente 10 jaar vaststaat, dan bent u zonder aflossingen goedkoper uit omdat u niet hoeft af te lossen. De  rente op een annuïteitenhypotheek is slechts beperkt goedkoper dan die van een aflossingsvrije hypotheek. De lagere rente compenseert echter de aflossingen niet.