De beste occasions tot 10.000 euro

Getty Images

Op zoek naar een occasion? Dit kunt u verwachten onder de €10.000, hooguit tien jaar oud en met maximaal 100.000 kilometer op de teller. Vijf actuele voorbeelden met kooptips.

Ruim en luxe

Citroën C4 Grand Picasso (2007): €8.000. Deze zeer ruime gezinswagen biedt plaats aan zeven passagiers op drie rijen stoelen. De derde rij kan heel handig ingeklapt worden, wat een reusachtige laadruimte oplevert. Dat inklappen is handig. Bij concurrenten zoals Renault (Espace) en Ford (Galaxy) moeten de stoelen er soms helemaal uit. Dat hoeft bij de C4 dus niet. Biedt een fraai zicht door een enorme voorruit en een zee aan elektronische snufjes en vakjes. Een prettige instap en vaak als automaat leverbaar. Rijdt rustig en luxe.

Kosten

  • Gemiddelde maandlasten: €275
  • Gemiddeld verbruik: 1 op 13

Betrouwbaar

Fiat Grande Punto (2008): €6.900. Een Italiaan, zult u zich misschien afvragen, is die wel betrouwbaar? Nou en of. Mits goed onderhouden kom je met deze ruime occasion niet snel voor verrassingen te staan. Hij staat bij de Wegenwacht bekend als ‘in grote lijnen een heel betrouwbare auto’. Wel moeten soms kleine elektrische euvels verholpen worden, zoals slecht starten of elektrische ramen die dienst weigeren. Omdat dit model moet opboksen tegen familiewagens van de bekendere merken, is hij minder gevraagd, en dat levert een vriendelijker prijskaartje op.

Kosten

  • Gemiddelde maandlasten: €290
  • Gemiddeld verbruik: 1 op 17

Populair

Ford Fiesta (2007): €5.250. De Ford Fiesta was vanaf de introductie direct een groot succes, en is nog steeds zeer gewild op de occasionmarkt. Er zijn veel varianten. Doorgaans wat prijziger dan concurrenten, zoals de Punto. In vergelijking daarmee krijg je wellicht ‘minder’ auto voor je geld. Zoals een drie- in plaats van een vijfdeurs. Kenners zijn enthousiast over de rijeigenschappen: rustig en secuur. Met wat geluk tik je een betaalbare versie op de kop. De voorstoelen en het stuur zijn voor zowel lange mannen als kleine vrouwen ruim verstelbaar.

Kosten

  • Gemiddelde maandlasten: €192
  • Gemiddeld verbruik: 1 op 16

Zeer goed

Toyota Yaris (2008): €5.500. Toyota prijkt al jarenlang boven aan de betrouwbaarheidslijsten. De Wegenwacht is ook lyrisch over de Yaris: “Kwalitatief een zeer goede auto.” Tel daar een leuke, compact en compleet betaalbaar model bij op en je hebt een bestseller: de Yaris. Nu is er dus volop aanbod, maar ook veel vraag. Dat maakt tweedehandsjes niet spotgoedkoop, maar desalniettemin nog steeds de moeite waard. Want als je naar het gemiddelde verbruik kijkt en weet dat je bijna nooit gedoe hebt met dit merk, dan snap je waarom er in bijna iedere straat wel een paar ‘Yarissen’ staan.

Kosten

  • Gemiddelde maandlasten: €174
  • Gemiddeld verbruik: 1 op 19

Goedkoop

Suzuki Alto (2006): €2.900. Dit kleine broertje van de Suzuki Swift was tien jaar geleden de goedkoopste auto per kilometer. Haalt soms de 1 op 18. Anders dan de Yaris, is er veel meer aanbod dan vraag. Dat drukt de prijzen. De oude modellen komen niet uit de Japanse fabriek, maar uit India. Desondanks blijft de kwaliteit Japans goed. Storingen zijn er zelden. Geen krachtige motor, maar verder: een prima autootje. Er is al een Suzuki Alto uit 2006 te koop voor minder dan €3000. Ook zijn er opvallend veel ­automaten verkrijgbaar.

Kosten

  • Gemiddelde maandlasten: €120
  • Gemiddeld verbruik: 1 op 18
Auteur