Kan ik onderhoud aan mijn huis tegen­houden?

Getty Images


Mijn verhuurder heeft een groot onderhoudsplan aangekondigd. De hele huizenrij waarin ik woon, zal worden aangepakt. Ik ben daar niet zo blij mee. Moet ik er verplicht aan meewerken?

Dat hangt af van wat de verhuurder precies gaat doen. Als de werkzaamheden dringend zijn, bent u verplicht mee te werken. Dat is zo bepaald in het Burgerlijk Wetboek. De werkzaamheden moeten dan zo dringend zijn dat ze niet zonder nadeel kunnen ­worden uitgesteld. Denk bijvoorbeeld aan een volledige renovatie van een slecht dak. Wordt die niet uitgevoerd, dan kan het gaan ­lekken.

Renovatie van een complex

Bij de renovatie van een ­complex zal de verhuurder eerst alle huurders een voorstel doen en om instemming vragen. Er wordt gesproken van een complex als ­minstens tien woningen een ­eenheid vormen. Gaat minstens 70 procent van de huurders in het complex akkoord, dan wordt het renovatieplan als ‘redelijk’ gezien en kan het doorgaan. U hebt het recht om naar de rechter te stappen. Beslist de rechter dat het renovatievoorstel inderdaad redelijk is, dan moet u meewerken.

Auteur