Ook bij ontslagprocedure via UWV vrije advocaatkeuze

Getty Images


Mijn baas heeft aangekondigd dat er binnenkort mensen zullen worden ontslagen omdat het financieel niet goed gaat binnen ons bedrijf. Ook ik sta op de lijst van “ongelukkigen”. Ik ben het hier niet mee eens en wil een advocaat inschakelen. Ik heb een rechtsbijstandsverzekering. Mag ik nu zelf een advocaat kiezen om mij bij te laten staan of moet ik een advocaat/jurist nemen die mijn verzekeringsmaatschappij aanwijst?

Vervelend dat u zal worden ontslagen. Natuurlijk is het belangrijk dat u daarbij zo goed mogelijk wordt bijgestaan. Al geruime tijd geleden heeft het Hof van Justitie beslist dat – overeenkomstig een van de Europese richtlijnen - mensen met een rechtsbijstandsverzekering het recht hebben om zelf een advocaat te kiezen in het geval dat het starten van een gerechtelijke of administratieve procedure nodig is of in het geval dat zij met een dergelijke procedure (zonder dit te willen) geconfronteerd worden.

Uit uw vraag maak ik op dat dit ontslag zal plaatsvinden vanwege bedrijfseconomische redenen en dat de procedure dus hoogstwaarschijnlijk via het UWV zal lopen. Dit is van belang omdat verschillende rechtsbijstandsverzekeraars van mening zijn/waren dat bij een ontslagprocedure via het UWV, geen sprake was van een gerechtelijke of administratieve procedure zoals bedoeld werd in genoemde uitspraak van het Hof van Justitie. Volgens hen bestond in dergelijke situaties (zoals die van u) dus nog steeds geen recht op vrije advocaatkeuze.

Echter, op 7 april jl. heeft het Hof van Justitie zich weer uitgelaten over deze kwestie. Volgens het Hof is een procedure waarbij een (bestuurs)orgaan zoals het UWV een vergunning verleent om een werknemer te ontslaan wel degelijk een procedure zoals bedoeld in de Europese richtlijn. De conclusie is dan ook dat zowel in een ontslagprocedure via de rechter als via het UWV de verzekerde vrij is om zijn eigen advocaat te kiezen; hierbij zullen de kosten daarvan dus vergoed moeten worden vanuit de rechtsbijstandsverzekering.

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.

Auteur