Langere looptijd voor lening bij verbouwing en restschuld

Getty Images


Wie geld leent om een verbouwing of restschuld te financieren, mag sinds kort langer doen over de aflossing. Dit kan de maandlasten verlagen en de financieringsmogelijkheden vergroten.

In verschillende situaties is het voordelig om een lening af te sluiten naast de hypotheek. We lichten twee populaire combinaties toe:

  • Bij een verbouwing: bij verbouwingskosten lager dan € 25.000,- is een financiering met een persoonlijke lening vaak voordeliger dan met een hypotheek. Een krediet kan snel worden afgesloten en u betaalt geen kosten voor de taxatie en notaris.
  • Bij een restschuld: een restschuld kan uw verhuisplannen in de weg staan. Door de restschuld (deels) met een persoonlijke lening te financieren is uw nieuwe woning eerder bereikbaar.

Speciaal voor de financiering van een verbouwing of restschuld, heeft de kredietverstrekker Interbank de maximale looptijd verlengd. Bij de producten Beter Wonen Financiering en Restschuldfinanciering is de looptijd verhoogd naar 180 maanden (15 jaar). Voorheen moest de lening, net als bij de concurrenten, binnen 10 jaar worden terugbetaald.

Ondanks dat de rente van de 180-maanden lening hoger is, is de maandlast in veel gevallen lager. Een langere looptijd betekent namelijk dat het deel aflossing in de maandtermijn lager is. Door de lagere maandlast weegt de lening ook minder zwaar in de berekening van de maximale hypotheek.

Een nadeel is dat u over een langere looptijd rente betaalt, waardoor de totale kosten op het einde van de looptijd hoger zijn.

Financiert u de verbouwing of een restschuld met een persoonlijke lening, dan is de leenrente fiscaal aftrekbaar. De lening is immers gebruikt voor de woning en wordt annuïtair afgelost. Ook de langere looptijd van 15 jaar past binnen de voorwaarden van de hypotheekrenteaftrek.