Bespaartips mei 2016

Getty Images


Een aantal mooie nieuwe bespaartips voor de maand mei.

1. Spreid de boeterente. Wenst u uw hypotheek af te lossen, houdt dan rekening met de inkomstenbelasting. Hebt u door de boeterente meer aftrekpost dan u belasting hebt betaald in het jaar van de aangifte, neem dan de aftrekpost die u niet kunt aftrekken mee naar het volgende belasting jaar. Een alternatief is dat u niet meer boeterente krijgt dan u jaarlijks kunt aftrekken.

2. Houd opruiming. Een mens heeft meer spullen dan hij nodig heeft. Zo af en toe de bezem door uw huis en afscheid nemen van spullen die u niet meer nodig hebt of nog nooit gebruikt hebt geeft dan lucht. Verkoop uw overbodige spullen op internet, bij cashconverters of op een veiling. Of maak er een ander blij mee.

3. Begin met een akte van executele. Bent u in een testament benoemd tot executeur en verwacht u (grote) vertraging door onwillige erfgenamen, vraag dan de notaris niet een verklaring van erfrecht op te stellen, maar begin met een akte van executele. U kunt dan als executeur aan de slag en bijvoorbeeld extra kosten door te laat betalen voorkomen. Het wel of niet aanvaarden van de erfgenamen komt later wel eens.

4. Mobiel of vast? De kosten voor een mobiele telefonie abonnement waarmee u onbeperkt kunt bellen worden steeds goedkoper, zelfs inclusief internet. Door goed te vergelijken (en op de toestelprijs te letten) bent u mobiel vaak goedkoper uit dan met uw huidige vaste lijn. Zeker als u nu al een mobiele telefoon hebt.

5. Betaal niet met euro’s. Gaat u buiten het euro-gebied op vakantie, dan krijgt u vaak de mogelijkheid aangeboden om met euro’s te betalen. Maakt u van die gelegenheid gebruik, dan weet u zeker dat u teveel betaalt. Betaal daarom in de lokale munteenheid, dat is wel zo goedkoop.

6. Maak gebruik van je leeftijd. De pas-65 is al een tijdje verleden tijd in Nederland. De identiteitskaart geeft nu vaak een leuke korting als je de 65 jaar voorbij bent. Dat is in Nederland zo, maar ook in het buitenland. Soms kun je zelfs als 50-plusser al korting krijgen. Vraag ernaar voordat u een kaartje koopt voor een museum, concert of openbaar vervoer.

7. Voorkomen erfbelasting vaak niet nodig. Rondom het betalen van erfbelasting over een erfenis doen de wildste verhalen de ronde. Het voorkomen van erfbelasting is bij sommigen zelfs tot sport verheven. Vaak is al die moeite niet nodig. Erft de langstlevende van u en zijn er kinderen, dan is er (als vuistregel) geen erfbelasting verschuldigd als de nalatenschap niet groter is dan het aantal kinderen maal € 20.000. Blijft u met uw erfenis onder dit bedrag, dan is er geen erfbelasting verschuldigd en hoeft u dus ook geen moeite te doen om de erfbelasting te voorkomen. Schenken omdat u dat graag wilt, mag en kan natuurlijk altijd.

8. Besparen met de computer. De computer, of het nu een pc is, een laptop of een tablet, ze gebruiken allemaal stroom. Door energiebewust om te gaan met deze apparaten kunt u € 10 tot wel € 50 per jaar besparen. Dat bereik je door de computer en randapparatuur zoals printers en beeldschermen uit te zetten als je ze niet gebruikt. Het is een kleine moeite, maar als je je best doet kun je er toch een keer van uit eten.