VAR afgeschaft; leve de modelovereenkomst!

Getty Images


In vervolg op mijn eerdere artikelen over de afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) het volgende. Ik heb u als lezer immers beloofd om u hierover te blijven informeren.

Vorige artikelen:

Stand van zaken:
Wellicht is u inmiddels bekend dat de VAR per 1 mei a.s. verdwijnt. Hiervoor in de plaats zal gewerkt gaan worden met modelovereenkomsten. Volgens de belastingdienst weet de zelfstandige (zzp’er) bij gebruikmaking van een VAR uiteindelijk niet zeker of hij wel echt buiten loondienst werkt. Als achteraf blijkt dat hij toch in loondienst heeft gewerkt, krijgt de zzp’er een aanslag inkomstenbelasting en kan hij het recht op ondernemersaftrek verliezen. De opdrachtnemer is hiervoor niet aansprakelijk.

Om (meer) zekerheid vooraf te krijgen en om zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer samen verantwoordelijk te maken voor de al dan niet verschuldigde loonheffing die uit de door beide partijen gekozen vorm van de arbeidsrelatie voortvloeit, is er voor gekozen om te gaan werken met deze modelovereenkomsten. Deze kunnen vooraf ter goedkeuring aan de belastingdienst worden voorgelegd.

De Belastingdienst zal de beoordeelde overeenkomsten (uiteraard voor zover mogelijk) openbaar maken, zodat deze door andere opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen worden gebruikt. Partijen zijn niet verplicht om een beoordeelde (voorbeeld)overeenkomst te gebruiken. De bedoeling is dat er net als bij de VAR niet voor elke opdracht een nieuwe overeenkomst opgesteld moet worden. De formulering binnen de overeenkomst is daarom van groot belang.

De belastingdienst is sinds begin van deze maand gestart met het toesturen van informatie aan de bij haar dienst bekende zzp’ers. In deze informatiebrief stelt de belastingdienst onder meer dat:

  • de algemene modelovereenkomsten die vermeld staan op de site van de belastingdienst geschikt zijn voor alle type opdrachten, ongeacht de branche of het beroep;
  • de overeenkomst hoeft niet eerst aan de belastingdienst te worden voorgelegd, zolang de opdrachtgever en de opdrachtnemer maar met elkaar afspreken volgens welke modelovereenkomst wordt gewerkt;
  • de modelovereenkomsten mogen passend gemaakt worden voor specifieke situaties. Om ervoor te zorgen dat geen sprake is van een dienstbetrekking mogen bepaalde (geel gemarkeerde) bepalingen niet worden aangepast etc.

De modelovereenkomsten vindt u op: www.belastingdienst.nl/ozo

Via een webinar informeert de belastingdienst u verder.

N.B. De modelovereenkomsten die ik tot nu toe heb doorgenomen, roepen wat mij betreft nog steeds veel vragen op; en niet alleen bij mij. Hopelijk worden de op dit moment nog bestaande onduidelijkheden in de toekomst opgelost.

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.

Auteur