Kort nieuws mei 2016

Getty Images

Heeft u een dubbele meter voor dagstroom en nachtroom om geld te besparen? Veel mensen betalen juist meer. Ook hoeven AOW-ontvangers met een sociale huurwoning geen extra hoge huurverhoging te betalen als ze teveel verdienen. Dit en meer leest u in het korte nieuws van mei.

Computervirus

6% van de Nederlanders heeft in 2015 een computervirus opgelopen (tegen 21% van de EU-bewoners).

Meereizen met onbekende?

NS beloont samen reizen, onder andere door in ­bepaalde periodes meereiskaartjes beschikbaar te stellen. Hiermee kunnen houders van een abonnement, zoals een voordeelurenkaart, gratis meereizen met een andere abonnementhouder. Een reiziger wilde zijn meereiskaartje gebruiken voor een ritje van Roermond naar Nijmegen, maar had geen gezelschap. Die vond hij op het station: een dame die hij aansprak vond het geen probleem als hij met haar meereisde.

Een boete? Of toch niet?
De conducteur dacht daar anders over: die deelde – boven op de ritprijs van 15,64 euro – een boete uit van 35 euro met als reden dat de meereizer de dame niet goed genoeg kende. Bezwaar maken bij Veolia mocht niet baten; de boete bleef gehandhaafd. De gedupeerde reiziger vroeg het OV-loket om bemiddeling. Wat bleek? Nergens in de voorwaarden staat dat je iemand ‘goed genoeg’ moet kennen om mee te mogen reizen met die persoon. Daarop ­vergoedde Veolia alsnog de boete en de ritprijs aan de reiziger.

Spaargeld loopt op

Mei is traditioneel de maand waarin spaartegoeden in Nederland oplopen: het vakantiegeld wordt veilig weggezet. Mede hierdoor bereikte halverwege vorig jaar de waarde van onze spaartegoeden een historisch hoogtepunt: 345 miljard. In de tweede helft van het jaar nemen de meesten hun extra spaargeld weer op. December is de piek­maand. Spaargeld dat je op 1 januari niet meer hebt, telt immers ook niet mee in box 3.

Dubbele meter? Betaal niet te veel

Veel mensen hebben een dubbele meter voor dagstroom en nachtstroom om geld te besparen. Door na 23.00 uur of in het weekend te wassen profiteren ze van een laag tarief.

In praktijk betalen ze vaak meer
Dat lijkt gunstig, maar in de praktijk betalen ze vaak meer. Dat komt doordat de dagtarieven bij een dubbele meter juist hoger zijn. Bezitters van een dubbele meter doen er dus goed aan om af en toe uit te rekenen wat hun stroomverbruik bij het tarief voor een enkele meter zou kosten.

Geen wettelijk omgangsrecht voor grootouders

Een echtscheiding heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor de kinderen, maar ook voor hun grootouders. In het ergste geval zien die hun kleinkind(eren) niet of nauwelijks meer. Toch ziet minister Van der Steur (Justitie) niets in een wettelijk omgangsrecht. Hij vindt het niet in het belang van het kind dat nog meer ‘partijen aan het kind trekken’, leidend tot een ‘volle agenda met afgedwongen omgangsregelingen’. Hij ziet het contact tussen grootouders en kleinkinderen graag op een informele manier geregeld.

Senioren mogen scheef wonen

AOW-ontvangers met een sociale huurwoning die eigenlijk te veel verdienen, hoeven geen extra hoge huurverhoging te betalen. Andere groepen moeten dat wel, als stimulans om een woning te zoeken die beter bij hun inkomen past. Omdat ouderen minder makkelijk een hypotheek kunnen krijgen, maakt minister Stef Blok (Wonen) voor hen een uitzondering, onder druk van de Tweede Kamer.

Auteur