Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

'Huizenprijzen stijgen alleen maar verder'

12 Mei 2016Yannick La Gordt Dillié

De huizenprijzen zullen ook in 2017 toenemen en waarschijnlijk in een sneller tempo dan nu. Dat is de verwachting van economen van Rabobank, zo schrijven zij in een rapport.

Grootste stijging in vijftien jaar

Dit jaar voorspellen de marktkenners een gemiddelde prijsstijging van 3,5 tot 5,5 procent. In 2017 gaan we volgens hen 5 tot 7 procent meer betalen voor een huis. Als deze verwachting juist blijkt, gaat het om de sterkste prijsstijging sinds 2002.

Verklaring

Volgens de economen zorgt de stijgende koopkracht en werkgelegenheid voor toenemende drukte op de woningmarkt. Daarnaast blijft de rente voorlopig laag en zijn regels voor de aanschaf van een huis soepeler dan in 2015.

Ten slotte worden er relatief weinig nieuwe woningen opgeleverd. Dat leidt tot een krappe markt.

Gevolgen

De stijgende huizenprijzen zijn goed nieuws voor huiseigenaren met een hypotheeklening die hoger is dan de waarde van hun woning. Een deel van hen zal hierdoor boven water komen. Voor starters geldt natuurlijk het omgekeerde. De prijzen gaan in een sneller tempo omhoog dan de inkomens.

Buiten de Randstad

Volgens de economen wijken steeds meer kopers uit naar regio's buiten populaire steden als Amsterdam en Utrecht. Die steden worden namelijk minder betaalbaar voor veel mensen. Hierdoor krijgt, langzaam maar zeker, heel Nederland te maken met de prijzenstijgingen op de woningmarkt.

Bron: NU.nl

Geen reacties

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN