Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Bal in het gezicht, club aansprakelijk?

Op de tribune bij een volleybalwedstrijd kreeg ik een bal in m'n gezicht. M'n bril brak, schade €410. Nu weigert de club te betalen.

20 Februari 2009Jaap Roelants & David Bremmer

Tijdens een volleybalwedstrijd van mijn kleinzoon kreeg ik een verdwaalde bal in het gezicht. Mijn bril viel en een glas brak: 410 euro schade. Waar kan ik deze schade claimen? Het clubbestuur weigert te betalen.

[Antwoord] De volleybalclub van uw kleinzoon maakt zich er wel heel gemakkelijk van af. De schade valt zeker te claimen. Allereerst heeft de Nevobo (de Nederlandse Volleybal Bond) voor zijn leden een collectieve verzekering afgesloten bij Aon Nederland. Dat is een makelaar in verzekeringen voor sportverenigingen. In zo’n pakket staat de dekking voor wettelijke aansprakelijkheid bovenaan.

Bij allerlei balspelen kunnen toeschouwers worden geraakt door een ongelukkig geslagen of geschoten bal, met alle gevolgen van dien. Peter Hartman, directeur aansprakelijkheid van Aon: ,,Bij zo’n bril gaat het om materiële schade en die is meestal te overzien. Maar er kan ook letselschade optreden en dan kan het om grote bedragen gaan.’’

Ook bestuurders en spelers verzekerd

Als voorbeeld noemt hij de tribunebrand bij een wedstrijd van FC Groningen. ,,Daarbij vallen gewonden en kan de club aansprakelijk zijn.’’ Wel voegt hij toe dat ook toeschouwers een zeker risico nemen, zeker bij gevaarlijke sporten. Veel sportclubs hebben overigens niet alleen een WA-verzekering, maar verzekeren ook de spelers en de financiële aansprakelijkheid van bestuursleden, zodat ze niet privé over de brug hoeven te komen.

Of de club van uw kleinzoon aansprakelijk is, hangt onder meer af van of, en zo ja, welke voorzorgsmaatregelen het bestuur heeft getroffen om eventueel letsel van toeschouwers te voorkomen. Ook moet u zich als toeschouwer zorgvuldig (en niet roekeloos) hebben gedragen.

Eis vergoeding

Wat u nu concreet kunt doen? Eis in een brief aan het bestuur dat de schade alsnog wordt vergoed. Weigert het bestuur dan zijn er diverse manieren om uw recht te halen. Zo valt de hulp in te roepen van een eventuele rechtsbijstandsverzekering. Heeft u die niet, dan biedt een juridisch loket of rechtswinkel gratis rechtshulp.

Kantonrechter

Tenslotte is er de gang naar de (kanton)rechter, een advocaat is daarvoor niet nodig. Stel de club (het bestuur) aansprakelijk of de desbetreffende speler. Dat laatste is lastig, want dan moet u weten wie de noodlottige bal tegen uw hoofd sloeg. Uiteraard is het scenario van een gang naar de rechter voor veel mensen een brug te ver, zeker zonder hulp. Het bedrag van 410 euro is aanzienlijk, maar ook niet zo hoog om veel moeite en de nodige kosten te maken om het te kunnen innen.

elf reacties

Al dat geclaim. Zoiets kan gebeuren als je een volleybal wedstrijd bezoekt.

Wat is het volgende; ik ga met een peperduur russisch diamanten mobieltje van 40.000 Euro op de tribune zitten bellen en de bal komt er tegenaan. Is de volleybalclub dan ook aansprakelijk.

Gewoon overal bordje ophangen:

"tribune betreden op eigen risico"

Tegen dit soort schade dien je jezelf te verzekeren als je dat nodig vindt.

Eerbeek

Dat dachten wasstraten en garderobes (waar je voor moet betalen) ook, maar zo werkt het niet. Als je een dienst verleent mag je daar iets voor terugverwachten.

Ik ken er nog een: Ik ga rijden met een bordje op mijn auto: Rij niet in mijn buurt want ik ben niet verzekerd. Je kunt niet zelf bepalen of je aansprakelijk bent. En zoals in het artikel staat: niet roekeloos zijn, dus je mobieltje met diamanten laat je fijn thuis. Maar je bril die je nodig hebt kun je gewoon gebruiken. Daar is niets roekeloos aan.

Amsterdam

De kans geraakt te worden is inherent aan het bezoeken van een wedstrijd. Dit staat gelijk aan uw zoon/kleinzoon op schoot nemen waarbij hij uw bril van uw neus gooit. Of geraakt worden tijdens een voetbalwedstrijd / tenniswedstrijd ga zo maar door.

Risico van het vak. Dus natuurlijk weigert het clubbestuur te betalen. Zij kunnen immers niet naar redelijkheid en billikheid aansprakelijk worden gehouden voor het feit dat u een bal op uw bril krijgt tijdens een wedstrijd. Misschien zat u wel niet op te letten tijdens het incident.

Amsterdam

@anton geldrecht

Bij een garderobe betaal je voor de dienst; je jas veilig opslaan. Dan mag je er vanuit gaan dat die dienst correct uitgevoerd wordt.

Als je een kaartje voor een vollybal wedstrijd koopt is de dienst echter dat je een vollybalwedstrijd te zien krijgt. Dat je daar met je dure bril bij gaat zitten is voor eigen risico. Je kunt ook contactlenzen of je goedkope brilletje opzetten.

Je kunt niet altijd zelf bepalen dat een ander aansprakelijk is. Dat betekent dat je zelf geen enkele verantwoording meer draagt voor je acties. Anders hou je kat maar weg bij de magnetron.

Eerbeek

Lees dan nog eens de eerste alinea van het antwoord van de jurist…

Want volgens jouw theorie kun je ook weten dat deelnemen aan het verkeer een risico met zich meebrengt. Dus laat je je Mercedes maar in de garage en neem je maar de Kia of Daewoo, die is immers stukken goedkoper.

Amsterdam

@ ad geldrecht

Verkeersdeelname is appels met peren vergelijken. 2 verkeersdeelnemers hebben een andere relatie dan een organisator en een bezoeker. Bovendien is hier sprake van risicoaansprakelijkheid en niet van schuldaansprakelijkheid.

Ik vind dat het risico voor de bezoeker is en onze rechtshoofdregel geldt dat ieder zijn eigen schade draagt. Hij had immers ook veel eenvoudiger de schade kunnen voorkomen dan de organisator. Geen dure bril opzetten of opletten en de bal met de arm afweren is heel wat eenvoudiger als netten ophangen die iedereen het zicht op de wedstrijd belemmeren.

Eerbeek

BERT VAN DEN BRINK, Zaterdag 21 Februari 2009 16:50

Wat een gezever zeg……altijd maar een ander aansprakelijk stellen. Niemand heeft u gedwongen op de tribune te gaan zitten. Het begint al aardig op de V.S. te lijken…..aanklagen waar je maar kunt. Wil eerst wel eens zien of wellicht de bal beschadigd is….dan gaan we meteen de boel omdraaien. Betalen voor de schade…..had je maar lekker thuis in je stoel moeten blijven breien…

Ongelovelijk wat een gejengel…..

Athene (GR)

klager moet niet zeuren, had hij daar niet moeten gaan zitten, je weet dat dat kan gaan gebeuren

Heerenveen

Johan Willem van der Es, Zaterdag 21 Februari 2009 19:38

U draagt waarschijnlijk geen bril.

Het dure aan een bril is, over het algemeen, niet het montuur, maar de glazen.

Ik heb ook een montuurtje van spec-savers voor €25, maar mijn totale bril kostte €280.

Verder ben ik het wel met u eens.

Moet je maar opletten.

Ridderkerk

De klager wordt blij gemaakt met een dode mus. In de eerste plaats kun je als klager helemaal niet claimen onder de polis van de Nevobo. In de tweede plaats is de verzekering alleen aan de orde als er aansprakelijkheid is, en dat is niet het geval. Bij sport en spelsituaties gelden namelijk – ook voor de toeschouwers – verhoogde normen. Ik vermoed dat de huisjurist even vergeten is dat het uitgangspunt in Nederland nog altijd is dat iedereen zijn eigen schade draagt. Dat is in dit geval zeker aan de orde.

‘s-gravenhage

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN