Moeder speelt met kinderen in de loterij

Getty Images

Mijn kinderen en ik spelen gezamenlijk mee met de Staatsloterij en de Postcodeloterij. Maar de betaling van de loten gaat via mijn bankrekening. De kinderen betalen me hun deel meestal contant terug. Stel dat we een hoofdprijs winnen…Mag ik de kinderen dan hun deel van de prijs belastingvrij uitbetalen?  Of gaat de belasting dan moeilijk doen?

Ik vrees dat de belasting dan ‘moeilijk’ gaat doen. Als uw gezin een prijs van enkele tonnen wint, zal de belastingdienst er van uit gaan dat de prijs is gevallen op naam van degene die aantoonbaar het lot heeft betaald. Dat bent u dus.  Als u vervolgens uw kinderen hun deel uitbetaalt, bent u, boven de vrijstelling van 5000 euro, schenkbelasting verschuldigd.

Dat kunt u voorkomen door een administratie aan te leggen. Daaruit moet blijken wie wat heeft ingelegd en voor welke loterij. Loterijverenigingen, die voor een grotere groep mensen in allerlei loterijen spelen, doen het ook zo. Het beste is ook dat de kinderen hun deel per bank naar hun moeder overmaken. Dat is aantoonbaar bewijs dat ze er met eigen geld in zitten. Een accountant wijst me er nog op dat, ‘om de schijn van verdenking te vermijden’, het verstandig is dat de penningmeester van het gezin maandelijks of per kwartaal, schriftelijk verslag doet van het verloop van de loterijen.

Als u 100 loten van de Staatsloterij koopt, is uw kans op de hoofdprijs overigens 0,002%.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl